Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία, Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2023 – Η Ελλάδα Δεσμεύθηκε να Προσφέρει 5 εκατ. Ευρώ

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών «Μαζί για τους Λαούς της Τουρκίας και της Συρίας», στην οποία, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προσφέρει συνολικά 5 εκατ. ευρώ, επιπλέον της βοήθειας που έχει ήδη παράσχει, ενώ όπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ (EHF 2023), το οποίο έλαβε χώρα την ίδια μέρα, η συνεισφορά της χώρας μας για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η βοήθεια που προσέφερε μέχρι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης που αισθάνονται οι Έλληνες προς τον τουρκικό και συριακό λαό, μπροστά στο μέγεθος αυτής της καταστροφής» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει και τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Τουρκία και στη Συρία. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και διμερώς. Απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να σταθούμε όλοι μαζί στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού».

Την Διάσκεψη συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν κεφάλαια από κράτη-μέλη και διεθνείς δωρητές και να συντονιστεί η παροχή αρωγής για την αποκατάσταση και την κάλυψη αναγκών της επόμενης μέρας στις πληγείσες περιοχές.

Οι συνολικές δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας ανήλθαν σε  7 δις ευρώ, εκ των οποίων 6,05 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Τουρκία και 950 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών δεσμεύσεων με 3,6 δις ευρώ.

Η ομιλία του κ. Χρήστου Στυλιανίδη είναι διαθέσιμη εδώ.

Scroll to Top