Υποψηφιότητα Ελλάδος για Θέση Μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Περίοδο 2025-2026

Η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Ιούνιο 2024.

Η επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια.

Nikos Dendias UN Security Council

Το σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», τρεις ελληνικές λέξεις με παγκόσμια απήχηση. Ως έμβλημα έχει επιλεγεί το δένδρο και το κλαδί της ελιάς.

Διάλογος: Η πράξη της ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση.

Διπλωματία: Στη ρίζα της, βρίσκουμε τη λέξη «δύο». Η διπλωματία, φυσικά, βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Δημοκρατία: Στην κυριολεξία σημαίνει η κυριαρχία του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “αγορά”. Δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες.

Ως προς το έμβλημα της υποψηφιότητας, από τότε που η θεά Αθηνά φύτεψε την ελιά στο έδαφος της Αττικής, η ελιά αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία. Έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της παύσης δηλαδή όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το βραβείο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το σύμβολο της ευγενούς άμιλλας. Η ελιά αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες.

Οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας είναι :

(1) Ειρηνική επίλυση διαφορών

(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

(3) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

(4) Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια

(5) Ναυτική ασφάλεια

(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

Το ενημερωτικό φυλλάδιο με τους βασικούς άξονες της ελληνικής υποψηφιότητας βρίσκεται εδώ.

Scroll to Top