Η Ελλάδα Εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Περίοδο 2025-2026

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εξέλεξε την Δανία, την Ελλάδα, το Πακιστάν, τον Παναμά και την Σομαλία να υπηρετήσουν ως μη μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διετή θητεία με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2025.

Σε μυστική ψηφοφορία, οι εκλεγμένες χώρες εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των κρατών μελών που ήταν παρόντα και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών.

Η Ελλάδα έλαβε συντριπτική υποστήριξη, καθώς 182 από τις 188 παρούσες χώρες ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητάς της, με ποσοστό αποδοχής περίπου 98%.

Τα πέντε νέα μέλη θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με τα υφιστάμενα πέντε μη μόνιμα μέλη, των οποίων η θητεία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2024 (Αλγερία, Γουιάνα, Δημοκρατία Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία) και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, το καθένα από τα οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες).

Η ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας επικεντρώθηκε σε τρεις λέξεις που ξεκινούν από το ελληνικό γράμμα Δέλτα: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία». Τρεις ελληνικές λέξεις με παγκόσμια απήχηση. Έχει ως έμβλημα το δένδρο και το κλαδί της ελιάς.

Διάλογος: Η πράξη της ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση.

Διπλωματία: Στη ρίζα της, βρίσκουμε τη λέξη «δύο». Η διπλωματία, φυσικά, βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Δημοκρατία: Στην κυριολεξία σημαίνει η κυριαρχία του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “αγορά”. Δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες.

Ως προς το έμβλημα, από τότε που η θεά Αθηνά φύτεψε την ελιά στο έδαφος της Αττικής, η ελιά αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία. Έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της παύσης δηλαδή όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το βραβείο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το σύμβολο της ευγενούς άμιλλας. Η ελιά αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες.

Οι βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι :

(1) Ειρηνική επίλυση διαφορών

(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

(3) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

(4) Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια

(5) Ναυτική ασφάλεια

(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

Το ενημερωτικό φυλλάδιο με τους βασικούς άξονες της ελληνικής υποψηφιότητας βρίσκεται εδώ.

Κύλιση στην κορυφή