Η ΕΕ Χορηγεί 2,5 Εκατομμύρια Ευρώ σε Επείγουσα Βοήθεια για την Ενίσχυση Χωρών της Νότιας Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού που Έχουν Πληγεί από τον Κυκλώνα Φρέντι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 19/04/2023 έκτακτη χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι και την Μοζαμβίκη, τις 3 χώρες της περιοχής που υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές από τα 2 περάσματα της τροπικής καταιγίδας Freddy τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023.

Εκ του συνόλου των 2,5 εκατ. ευρώ, το 1,3 εκατ. ευρώ διατίθεται στην Μοζαμβίκη, 700.000 ευρώ στο Μαλάουι και 500.000 ευρώ στην Μαδαγασκάρη. Σημειώνεται ότι αυτή η χρηματοδότηση παρέχεται συμπληρωματικά προς την ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη κατανεμηθεί στην περιοχή της Νότιας Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού για το 2023.

Σημειώνεται επιπλέον ότι έκτακτη χρηματοδότηση προς την Μαδαγασκάρη και την Μοζαμβίκη είχε χορηγηθεί και μετά το πρώτο πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Freddy τον Φεβρουάριο του 2023.

Μια νέα επιχείρηση αεροπορικής υποστήριξης στη Μαδαγασκάρη, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 1,2 εκατομμύρια ευρώ, θα βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς φορείς να προσεγγίσουν τις κοινότητες που πλήττονται από πλημμύρα. Η νέα χρηματοδότηση θα διατεθεί σε ανθρωπιστικούς φορείς που εργάζονται κυρίως στον τομέα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής, αλλά και σε επισιτιστική βοήθεια, προστασία, στέγαση έκτακτης ανάγκης και μη επισιτιστικά είδη και εφοδιαστικές αλυσίδες, μετά τους ισχυρούς ανέμους και τις πλημμύρες στην περιοχή. Αυτή η υποστήριξη θα ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιδημία χολέρας

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται από μια επιδημία χολέρας, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη και η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω έλλειψης καθαρού νερού και επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής.

Το Μαλάουι βιώνει αυτή τη στιγμή την χειρότερη επιδημία χολέρας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ και η ΕΕ διέθεσε έκτακτη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 2,64 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπισή της. Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη κατευθύνεται στην παροχή βασικών προμηθειών για θεραπεία και υποστηρίζει τις υπηρεσίες υγείας και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έκτακτης ανάγκης. Οι πλημμύρες που πλήττουν το Μαλάουι αυτή την στιγμή είναι από τις πιο σοβαρές που έχουν εκδηλωθεί στην χώρα από το 1967, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η καταγραφή.

Περισσότερες πληροφορίες είνια διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Scroll to Top