Η παρούσα, 57η έκδοση της Έκθεσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας στοχεύει στην εναρμόνιση της αναπτυξιακής συνεργασίας με τις πιο επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και η πορεία υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.
Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή βασίζονται στην κατανόηση ότι απαιτείται συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα βασικά συστημικά προβλήματα καθώς και οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις. Η υλοποίηση των στόχων, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο έργο. Η πρόοδος που έχει συντελεσθεί είναι ανομοιόμορφη και νέες προκλήσεις ανακύπτουν συνεχώς, οι οποίες, συχνά, επισκιάζουν τα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί.
Η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλά δύναται να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο ώστε να συμβάλει στην πρόοδο της ανάπτυξης. Η ουσία της αναπτυξιακής συνεργασίας είναι η στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους, «χωρίς αποκλεισμούς». Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η αναπτυξιακή συνεργασία προσδίδει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί πρόσθετες επενδύσεις, μειώνει το κόστος και λειτουργεί προς όφελος όλων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ και οι αντίστοιχες υπηρεσίες αναπτυξιακής συνεργασίας πρέπει να επιδείξουν ότι η αναπτυξιακή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να επιφέρει μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Η Έκθεση καλεί σε αλλαγή πορείας και δράσεων σε τρία μέτωπα:
1. Εκσυγχρονισμός του «Αφηγήματος» της Αναπτυξιακής Συνεργασίας:
2. Ανανέωση των Κατάλληλων Εργαλείων:
3. Έξυπνες Συνεργασίες:
Η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία της ετήσιας αναπτυξιακής συνεργασίας για περισσότερους από 80 δωρητές αναπτυξιακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ, άλλων χωρών, καθώς και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.