Διάσκεψη για τη Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα στην Ανάκαμψη και την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, Στοκχόλμη, 8 Ιουνίου 2023

Στις 8 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα στην Στοκχόλμη, Διάσκεψη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Βασικοί ομιλητές της Διάσκεψης ήταν ο Σουηδός Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Johan Forssell, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Ψηφιοποίηση, κ. Oleksii Sobolev, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Διαπραγματεύσεων Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Katarína Mathernová, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων, κ. Jacob Wallenberg, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Werner Hoyer και η Εκτελεστική Διευθύντρια της ουκρανικής επιχειρηματικής ένωσης European Business Association (EBA), κα Anna Derevyanko.

Βασικότερα πορίσματα Διάσκεψης

Τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεών τους ήταν τα εξής:

  • Το Όραμα της Ουκρανίας για το 2030-2035 επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα, στην μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στον βιομηχανικό τομέα με έμφαση στην πράσινη χαλυβουργία και στην προώθηση της ψηφιοποίησης.
  • Η Ουκρανία προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, δεδομένου του ανθρώπινου δυναμικού της, των υψηλών δυνατοτήτων στην γεωργία, καθώς και των δυνατοτήτων για την πράσινη μετάβαση που προσφέρουν τα σπάνια μέταλλα και οι ψηφιακές δυνατότητες της χώρας.
  • Η Ουκρανική οικονομία έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, με το τραπεζικό της σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, όπως και οι σιδηρόδρομοι. 
  • Οι επιχειρήσεις παραμένουν και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά στην Ουκρανία, οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά, ενώ πάνω από 60% των μελών της European Business Association (EBA) συνεχίζουν να επενδύουν στην ουκρανική οικονομία.
  • Το κόστος της ανοικοδόμησης δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί αποκλειστικά από την αναπτυξιακή βοήθεια και θα πρέπει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας.
  • Υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι κρίσιμο να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή της προοπτική, και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο του σχεδίου ανοικοδόμησής της.

Τις αρχικές ομιλίες ακολούθησαν τρία θεματικά πάνελ:

  • Ανοικοδόμηση και μετασχηματισμός της Ουκρανίας: επενδυτικό κλίμα, διακυβέρνηση και ένταξη στην EE
  • Προϋποθέσεις κινητοποίησης πόρων: η σύνδεση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
  • Μέσα άμβλυνσης των κινδύνων – Προώθηση της ατζέντας

Στο τέλος της Διάσκεψης, η κα Danae Dholakia, Ειδική Απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Διάσκεψη “Ukraine Recovery Conference” (URC 2023), η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο στις 21-22 Ιουνίου 2023, επεσήμανε με έμφαση ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών στο “Επιχειρηματικό Σύμφωνο για την Ουκρανία” (“Ukraine Business Compact”).

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα και του ομιλητές της Διάσκεψης.

Τα βασικά πορίσματα της Διάσκεψης συνοψίζονται εδώ.

Scroll to Top