Στις 12 Ιουλίου 2019, η Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ υιοθέτησε επισήμως τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τη Διοίκηση βάσει Αποτελεσμάτων ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη (Managing for Sustainable Development Results/MfSDR)».
Οι αναπτυξιακοί φορείς καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου οι παρεμβάσεις τους ως προς την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Οι Κατευθυντήριες Αρχές αντικατοπτρίζουν το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας και βοηθούν ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων φορέων/αναπτυξιακών οργανισμών για την καλύτερη ανταπόκρισή τους στις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αναπτυξιακή συνεργασία και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι Κατευθυντήριες Αρχές έχουν ως στόχο: (α) τη στήριξη των θεσμικών αλλαγών, (β) την προώθηση κουλτούρας αποτελεσμάτων και (γ) την καθοδήγηση των αναπτυξιακών οργανισμών για «διοίκηση βάσει αποτελεσμάτων», συμφώνως με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Οι έξι «Κατευθυντήριες Αρχές» βασίζονται στις αντίστοιχες «Αρχές Διοίκησης βάσει Αποτελεσμάτων ως προς την Ανάπτυξη (Managing for Development Results/MfDR)», οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το 2004, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της Εταιρικής Σχέσης του Μπουσάν για Αποτελεσματική Αναπτυξιακή Συνεργασία (2011). Οι τρεις πρώτες Αρχές καθορίζουν τη γενική κατεύθυνση, ενώ οι άλλες τρεις επικεντρώνονται στο οργανωτικό πλαίσιο. Οι Αρχές είναι αλληλένδετες και η καθεμία εξ αυτών πρέπει να εφαρμόζεται σε σχέση και με τις υπόλοιπες.
Κατευθυντήριες Αρχές
1. Στήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των επιθυμητών αλλαγών
Στόχος της Διοίκησης βάσει Αποτελεσμάτων είναι η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προσπαθειών για επίτευξη κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
2. Προσαρμογή στις Συνθήκες
Τα συστήματα, οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις της Διοίκησης βάσει Αποτελεσμάτων πρέπει να είναι ευέλικτα ώστε να επιτρέπουν την προσαρμογή σε διαφορετικές επιχειρησιακές συνθήκες, μορφές δέσμευσης και μορφές εταιρικών σχέσεων.
3. Βελτίωση της «ιδιοκτησίας» εκ μέρους της χώρας εταίρου, της αμοιβαίας λογοδοσίας και της διαφάνειας
Η Διαχείρισης βάσει Αποτελεσμάτων θα πρέπει να προωθεί την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης, ενισχύοντας και χρησιμοποιώντας τα συστήματα των χωρών εταίρων ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και προωθώντας, παράλληλα, συμμετοχικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση των εννοιών της «κυριότητας», της αμοιβαίας λογοδοσίας και της διαφάνειας.
4. Μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των πληροφοριών σχετικά με αποτελέσματα για εκμάθηση και λήψη αποφάσεων.
Οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προκειμένου να βελτιώνονται οι επιδόσεις και να ενισχύεται ο αντίκτυπος.
5. Προώθηση κουλτούρας αποτελεσμάτων και εκμάθησης
Η κουλτούρα των αποτελεσμάτων πρέπει να προωθείται μέσω σταθερής ηγεσίας και να υποστηρίζεται από σωστή καθοδήγηση, κατάλληλα εργαλεία, ανάπτυξη ικανοτήτων και από κατάλληλα κίνητρα.
6. Ανάπτυξη ενός λειτουργικού και αξιόπιστου συστήματος αποτελεσμάτων
Παράλληλα με την παροχή αξιόπιστων αποτελεσμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους εταίρους, τα πλαίσια αποτελεσμάτων, καθώς και τα συστήματα μέτρησης και κατάρτισης εκθέσεων πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε οργανισμού. Πληροφορίες: https://www.oecd.org/dac/results-development/docs/mfsdr-guiding-principles.pdf