Συνάντηση Γενικών Διευθυντών Διεθνούς Συνεργασίας κ-μ ΕΕ, 13-14 Ιουνίου 2024, Βρυξέλλες

Η συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Διεθνούς Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουνίου 2024, στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Ελένη Νικολαΐδου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος.

Η συνάντηση των Γενικών Διευθυντών έλαβε χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία επανεξετάζεται το είδος των διεθνών εταιρικών σχέσεων που επιθυμεί η ΕΕ και ο τρόπος προσαρμογής των μέσων και των στρατηγικών για να λειτουργήσουν οι εταιρικές σχέσεις της ΕΕ. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξελέγη μόλις και μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ορισθεί σύντομα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου αναμένεται να εγκρίνει τη στρατηγική ατζέντα 2024-2029, η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθοδηγώντας το έργο της και παρέχοντας καθοδήγηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μεταξύ άλλων για την εξωτερική δράση.

Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αντίκτυπο στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες εταίρους. Από την πλευρά της ΕΕ, οι νέες στρατηγικές (Global Gateway), τα εργαλεία (εγγυήσεις) και ο ενισχυμένος συντονισμός (Team Europe Initiatives) επηρεάζουν τις διεθνείς συνεργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Γενικοί Διευθυντές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Πώς γίνεται αντιληπτή η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από τις χώρες εταίρους
  • Ποιες είναι οι παράμετροι για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών
  • Τι μπορούν η ΕΕ και τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην συζήτηση στις επερχόμενες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου σε πολυμερές επίπεδο και μελλοντικές συνόδους κορυφής
  • Ποια είναι τα συλλογικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ΕΕ στη συνεργασία με τις χώρες εταίρους
  • Πώς μπορεί η ΕΕ να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τις χώρες εταίρους
  • Είναι τα εργαλεία και τα μέσα της ΕΕ κατάλληλα για το σκοπό
  • Είναι τα τρέχοντα εργαλεία και μέσα της ΕΕ κατάλληλα για το σκοπό τους σε εύθραυστα περιβάλλοντα
  • Πώς μπορεί η ΕΕ να αναπτύξει μια πιο στρατηγική προσέγγιση στον καθορισμό και την υλοποίηση προγραμμάτων NDICI και εμβληματικών έργων Global Gateway
Κύλιση στην κορυφή