Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Αναπτυξιακής Συνεργασίας), 19 Νοεμβρίου 2021

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Αναπτυξιακής Συνεργασίας), προήδρευσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε το Συμβούλιο για με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αιθιοπία και το Σουδάν, καθώς και για τις τρέχουσες προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό.

Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι στρατηγικές συζητήσεις για το νερό στην εξωτερική δράση της ΕΕ, με έμφαση στην Κεντρική Ασία, καθώς και τις κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό στην περιοχή. Η ζήτηση νερού, η λειψυδρία και τα καταστροφικά ακραία φαινόμενα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο ανταγωνισμός για το νερό μπορεί να αποτελέσει πιθανό παράγοντα σύγκρουσης.

Στο περιθώριο της συνάντησης, έλαβε χώρα άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τη Διευθύντρια της USAID, κα. Samantha Power, καθώς η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανανεωμένης συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κοινές προσπάθειες για: α) την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, β) την προώθηση μιας κοινής προσέγγισης για φιλόδοξες δράσεις σχετικά με το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και γ) την αντιμετώπιση της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και της υπονόμευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, κα Jutta Urpilainen, ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της πρωτοβουλίας “Team Europe” για διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόθεση της ΕΕ είναι να δοθεί έμφαση, ιδίως μέσω του COVAX, στις παραδόσεις στην Αφρική, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στην ήπειρο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Σμυρλής και ο Γενικός Διευθυντής της Ζ΄ Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Scroll to Top