SDG Mapper: Eργαλείο Xαρτογράφησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία ένα διαδικτυακό εργαλείο που βοηθάει τους χρήστες να διασυνδέσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) με πολιτικές, στρατηγικές ή σχέδια που αναφέρονται στην Ατζέντα 2030 και τους 17 ΣΒΑ, τους 169 υποστόχους και τους 232 δείκτες τους. Στόχος του εργαλείου αποτελεί η καλύτερη κατανόηση των ΣΒΑ στα κείμενα πολιτικής και η διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τους σε πολιτικές και άλλες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η διαδικασία είναι απλή: Αφού δημιουργήσουμε λογαριασμό, μεταφορτώνουμε το έγγραφο στον σύνδεσμο και ανακαλύπτουμε σε πραγματικό χρόνο ποιος είναι ο ΣΒΑ που κυριαρχεί στο έγγραφο, ποιοι είναι οι δευτερεύοντες ΣΒΑ που αναφέρονται καθώς και οι υποστόχοι και οι δείκτες τους, με τα αντίστοιχα ποσοστά.

γράφημα με ποσοστά Στόχων και Υποστόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε κείμενο που μεταφορτώθηκε στο SDGMapper

Τα γραφήματα δίνουν την ευκαιρία της χρωματικής οπτικοποίησης των ποσοστών των ΣΒΑ, διευκολύνοντας την αντίληψη του βαθμού εμφάνισης και βαρύτητάς τους. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης μπορούν να ληφθούν σε μορφή πίνακα αρχείου για μια συγκεντρωτική αποτίμησή τους.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (25.9.2015). Η Ατζέντα 2030 προωθεί την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική) σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Οι ΣΒΑ είναι οικουμενικοί, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030. Για την υλοποίησή τους έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, τα επίπεδα ανάπτυξης και τις εθνικές προτεραιότητες. Η Ατζέντα 2030 αναδεικνύει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την βιώσιμη ανάπτυξη, την εξάλειψη της φτώχειας, σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή του πλαισίου της Ατζέντας 2030 και των ΣΒΑ. Η διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την χώρα.

Κύλιση στην κορυφή