Η συριακή κρίση παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη και εξελίσσεται συνεχώς, συμβάλλοντας σε αύξηση της ευαλωτότητας του πληθυσμού και σε παρεμπόδιση της ασφαλούς και εθελοντικής επιστροφής προσφύγων με τον αριθμό των εκτοπισθέντων εντός της χώρας να υπερβαίνει τα 7,2 εκατομμύρια άτομα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 16,7 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2025. Η υφιστάμενη κατάσταση ασκεί μεγάλη πίεση στον τομέα της υγείας, όπου επείγει η αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών της υγειονομικής περίθαλψης.
Για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των εξαιρετικά ευάλωτων ατόμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει καταρτίσει πλήρες σχέδιο για την προμήθεια βασικών φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών προς όφελος του ευάλωτου πληθυσμού όλης της επικράτειας της Συρίας. Στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι η βελτίωση των συνθηκών υγείας, καθώς και τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον ευάλωτο πληθυσμό, διασφαλίζοντας την έγκαιρη διαθεσιμότητα και διανομή βασικών φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης στη Συρία.
Η διανομή φαρμάκων και ιατρικού υλικού θα γίνεται σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας και το Health Cluster του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σε ευθυγράμμιση με τις εθνικές προτεραιότητες και τους επιχειρησιακούς συντονιστικούς μηχανισμούς, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των εγκαταστάσεων υγείας σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Βορειοανατολικής Συρίας (ΝES).
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια της Ένατης Διάσκεψης Βρυξελλών για τη Συρία (17 Φεβρουαρίου 2025), η Ελλάδα συνεισέφερε ποσό ύψους 200.000 ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για δράσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας της Συρίας.