Αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ευελπιστώντας στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2024, Υπουργική Διάσκεψη στο Κάιρο, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτριος Σκάλκος και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, Πρέσβυς κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.
Στην παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Ελλάδας για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τις συνέπειές της για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για διεύρυνση της πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια και τονίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις και τη δράση που έχει αναλάβει σχετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων, ενώ έγινε παράλληλα αναφορά στην ελληνική οικονομική και ανθρωπιστική αρωγή, τονίζοντας τη σημασία της μετάβασης μετά την κατάπαυση πυρός στη φάση ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Γάζας.
Ειδικότερα, συμπληρωματικά προς τα ποσά που έχουν ήδη δοθεί στην UNRWA και στην UNICEF για την Παλαιστίνη, διατίθεται πόσο ύψους 200.000 ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στη Γάζα. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία για τους κινδύνους πιθανής κατάρρευσης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της UNRWA, μετά την ισραηλινή απόφαση για ακύρωση της συμφωνίας με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Τέλος, τονίστηκε ότι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών, με τη δημιουργία μιας βιώσιμης λύσης για τους Παλαιστίνιους, με πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν σεβασμό και τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των θεμελιωδών αρχών της ανθρωπιστικής βοήθειας, και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, οι δημοσιογράφοι, το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανισμών, οι μη στρατιωτικές υποδομές και να διευκολυνθεί η παροχή και πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.