Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Ανάκαμψη, την Ανασυγκρότηση και τον Εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας Βερολίνο, 25 Οκτωβρίου 2022

Το Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, συνδιοργανώθηκε από τη γερμανική Προεδρία της G7 και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φιλοξενήθηκε στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου 2022.

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, κ. Olaf Scholz και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, διαβεβαίωσαν την Ουκρανία για παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας. Όπως ανέφεραν: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοίμε τις ιστορικές συγκρίσεις, αλλά αυτό ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για τον 21ο αιώνα. Είναι ένα έργο που θα κρατήσει για γενιές και πρέπει να ξεκινήσει τώρα». Όπως τόνισε ο Καγκελάριος: «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη σε αυτόν τον πόλεμο και μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», ενώ ηΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την ανοικοδόμηση ως «κολοσσιαίο εγχείρημα».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στην κεντρική ομιλία του Συνεδρίου τόνισε ότι: «Η Ουκρανία και η ΕΕ είναι ενωμένες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ελευθερία της και με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζεται,επίσης, την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, διεθνείς οργανισμοί, ομάδες προβληματισμού και επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Όλοι μαζί συνέβαλαν στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και παρείχαν συστάσεις για τη μελλοντική πορεία, οι οποίες θα ληφθούν υπ’ όψινστις τελικές αποφάσεις για την παροχή βοήθειας.

Από ελληνικής πλευράς, στο Συνέδριο συμμετείχαν ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής (Hellenic Aid) του Υπουργείου Εξωτερικών και η κα Ελένη Νικολαΐδου, Διευθύντρια της Ζ3 Διεύθυνσης Πολιτικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

https://www.g7germany.de/g7-en/news/g7-articles/ukraine-recovery-conference-2129426

Scroll to Top