5η Αξιολόγηση (Peer Review) της Ελλάδας από την DAC/ΟΟΣΑ (2026)

Οι «αξιολογήσεις από ομότιμους» (peer reviews) αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο λογοδοσίας των μελών της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ. Παρέχουν μια εις βάθος αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων ενός μέλους και επιτρέπουν στα άλλα μέλη να  παρέχουν σχόλια και να μαθαίνουν από τις εμπειρίες των άλλων.

Οι συστάσεις της αξιολόγησης βοηθούν τα μέλη της DAC να βελτιστοποιήσουν την αναπτυξιακή τους συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα λογοδοτούν έναντι των δεσμεύσεών τους και των διεθνών προτύπων.

Οι αξιολογήσεις βασίζονται σε μια συμφωνημένη μεθοδολογία και ένα αναλυτικό πλαίσιο. Κάθε μέλος επανεξετάζεται κάθε έξι χρόνια, με μία ενδιάμεση αξιολόγηση (mid-term review) για την παρακολούθηση της προόδου. Η ομάδα αξιολόγησης αποτελείται από δύο εκπροσώπους δύο άλλων μελών της DAC που ορίζονται ως αξιολογητές και μια βασική ομάδα από την Γραμματεία της DAC.

Στο πλαίσιο αυτό, η 5η αξιολόγηση του συστήματος αναπτυξιακής συνεργασίας της Ελλάδας θα διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου 2025 και Απριλίου 2026. Τα μέλη της DAC/ΟΟΣΑ που θα συμμετάσχουν ως εξετάστριες χώρες είναι η Πολωνία και η Πορτογαλία.

Η 4η αξιολόγηση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2018, και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 2019. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2022, διεξήχθη η ενδιάμεση αξιολόγηση (mid-term review) της χώρας.

Κύλιση στην κορυφή