Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Υπουργικού Φόρουμ του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) των Ηνωμένων Εθνών για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (28-29 Απριλίου 2025), καθώς και της 4ης Συνεδρίασης της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4) (Νέα Υόρκη, 30 Aπριλίου-1 Μαΐου 2025).
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις δύο συναντήσεις από την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Ελένη Νικολαΐδου.
Οι δύο αυτές διεθνείς συναντήσεις, με ευρύτατη εκπροσώπηση από πλειοψηφία κρατών μελών ΟΗΕ, είναι οι τελευταίες ενόψει της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη, από 30 Ιουνίου 2025 έως 3 Ιουλίου 2025.
Υπουργικό Φόρουμ ECOSOC για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης
Βασικά θέματα του Υπουργικού Φόρουμ ήταν τα εξής:
– Μείωση του κόστους δανεισμού και προώθηση αναπτυξιακών λύσεων για την αντιμετώπιση του χρέους
– Κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων
– Αναζωογόνηση της αναπτυξιακής συνεργασίας
– Αξιοποίηση του εμπορίου και της τεχνολογίας για βιώσιμη ανάπτυξη
– Επένδυση σε δεδομένα (data) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
– Ειδική Συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους οργανισμούς του Bretton Woods, τον ΠΟΕ και την UNCTAD
– Η συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) στην ατζέντα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, μείωση της φτώχειας και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης
4η Συνεδρίαση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 4η Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4)
Kατά την συνεδρίαση της 4ης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 4η Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις επί των θεματικών του σχεδίου του τελικού εγγράφου (Outcome Document).
Οι Συμπρόεδροι της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, κ. Zefirín Maniratánga (Μπουρούντι) και κ. Roúi Vínias (Πορτογαλία), υπογράμμισαν την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ για να επιτευχθεί πρόοδος στο κείμενο, ενώ χαιρέτισαν επίσης τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα και ζήτησαν διάλογο, ευελιξία και αποφασιστικότητα για την υπέρβαση των προκλήσεων που απομένουν στο κείμενο.
Από ελληνικής πλευράς, η κα Νικολαΐδου, με εθνική παρέμβαση, σημείωσε ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες για ουσιαστική συμβολή της στην επίτευξη των ΣΒΑ, αναφέρθηκε δε στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών μείωσης του κινδύνου και διαμόρφωσης ευνοϊκών επιχειρηματικών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο εθνικό έργο «Πρωτοβουλία GReco Islands», η οποία προωθεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.