Η Στρατηγική Global Gateway της ΕΕ περιλαμβάνει εκατοντάδες έργα βιώσιμων και ποιοτικών επενδύσεων. Τα έργα που χαρακτηρίζονται ως εμβληματικά και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο εμβληματικών δράσεων (flagship projects) αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα των δράσεων στο πλαίσιο του Global Gateway.
Ο σκοπός του καταλόγου εμβληματικών δράσεων είναι να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ΕΕ, των κρατών μελών της και των εταίρων της, καθώς και να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών και την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κατάλογος εμβληματικών δράσεων Global Gateway, για το έτος 2025, περιλαμβάνει 46 έργα και καθορίζει συγκεκριμένα ορόσημα (milestones) για την υλοποίηση των δράσεων μέσα στη χρονιά.
Στον κατάλογο του έτους 2025 συμπεριελήφθησαν, με ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, δύο έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, ένα «Ολοκληρωμένο Έργο Βωξίτη και Αλουμινίου στη Γκάνα» (“Integrated Bauxite and Aluminium Project in Ghana”) και μια «Επένδυση στον Τομέα της Υγείας στην Αίγυπτο» (“Healthcare Investment in Egypt”).
Το «Ολοκληρωμένο Έργο Βωξίτη και Αλουμινίου στην Γκάνα» πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της “Metlen Energy & Metals” και επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso, όπου έχουν εκτιμηθεί γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων. Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και την εξασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας. Αυτήν την περίοδο, διεξάγονται μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του έργου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025 και εν συνεχεία θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης.
Η «Επένδυση στον Τομέα της υγείας στην Αίγυπτο» πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του «Ομίλου Ιατρικού Αθηνών» και αφορά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα. Προβλέπεται η δημιουργία, είτε ανεξάρτητα, είτε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Αιγύπτου, ενός ευρέος δικτύου διαγνωστικών κέντρων στην Αίγυπτο, για την παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, καλύπτοντας τα πιο στρατηγικά σημεία της χώρας. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν στρατηγικές επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία, στην ιατρική έρευνα και καινοτομία, καθώς και την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας και κορυφαίες Ιατρικές Σχολές της ΕΕ.