HLPF 2019 Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Νέα Υόρκη, 9-18 Ιουλίου και 24-25 Σεπτεμβρίου 2019

Το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (High-level Political Forum/HLPF) των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θεσπίστηκε το 2012, με το κείμενο συμπερασμάτων «Το Μέλλον που Θέλουμε» της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Rio +20). Η μορφή και οι οργανωτικές πτυχές του HLPF, περιγράφονται στην Απόφαση 67/290 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί το κύριο βήμα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης/ΣΒΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα υιοθετεί πολιτικές διακηρύξεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων.

Το HLPF, συμπεριλαμβανομένου και του τριήμερου υπουργικού σκέλους, συνεδριάζει για οκτώ ημέρες ετησίως, υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (UN Economic and Social Council/ECOSOC), καθώς και για δύο ημέρες κάθε τέσσερα χρόνια, υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UN General Assembly/UNGA), σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Η θεματική των Συνόδων του HLPF ανά έτος είναι η εξής:
2019: Ενδυνάμωση των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και διασφάλιση
          της ισότητας
2018: Μετασχηματισμός προς βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες
2017: Εξάλειψη της φτώχειας και προώθηση της ευημερίας σε έναν
          μεταβαλλόμενο κόσμο
2016: Εξασφάλιση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης
2015: Ενίσχυση της ολοκλήρωσης, της εφαρμογής και της αξιολόγησης
2014: Επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και χαρτογράφηση
          μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής ατζέντας για μετά το 2015, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
2013: Οικοδομώντας το μέλλον που θέλουμε: Από το Rio+20 στην αναπτυξιακή ατζέντα για μετά το 2015

Η 7η Σύνοδος του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (HLPF) των Hνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC), θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 9-15 Ιουλίου 2019. Θα ακολουθήσει τριήμερη υπουργική συνάντηση (16-18 Ιουλίου 2019), από κοινού με την ετήσια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου ECOSOC. Kεντρικό θέμα της συνεδρίασης είναι «Η ενδυνάμωση των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και η διασφάλιση της ισότητας», ενώ θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής εξέταση των εξής Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης/ΣΒΑ:

ΣΒΑ-4: Ποιοτική Εκπαίδευση,
ΣΒΑ-8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη,
ΣΒΑ-10: Λιγότερες Ανισότητες,
ΣΒΑ-13: Δράση για το Κλίμα,
ΣΒΑ-16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί,
ΣΒΑ-17: Συνεργασίες για τους Στόχους (εξετάζεται κάθε χρόνο).

Στο πλαίσιο των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης, η Ατζέντα 2030 ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη να διεξάγουν τακτικές και περιεκτικές αξιολογήσεις της προόδου σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες σχεδιάζονται και καθοδηγούνται από τις ίδιες τις χώρες. Οι εθνικές αξιολογήσεις αποτελούν τη βάση για τις τακτικές αξιολογήσεις από το HLPF. Όπως ορίζεται στην παράγραφο 84 της Ατζέντας 2030, οι τακτικές αξιολογήσεις πρέπει να είναι εθελοντικές, καθοδηγούμενες από τις ίδιες τις χώρες και να πραγματοποιούνται τόσο από ανεπτυγμένες όσο και από αναπτυσσόμενες χώρες, παρέχοντας την ευκαιρία για συμμετοχή εταίρων (κοινωνία των πολιτών, ιδιωτικός τομέας, ακαδημαϊκή κοινότητα κλπ).

Μέχρι σήμερα, 102 χώρες έχουν παρουσιάσει στα HLPF τις Εθελοντικές Εθνικές Αξιολογήσεις τους (Voluntary National Reviews), συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας το 2018.

Κατά τη διάρκεια του HLPF 2019, συνολικά 51 χώρες (εκ των οποίων οι 10 για δεύτερη φορά) θα πραγματοποιήσουν Εθελοντικές Εθνικές Αξιολογήσεις.

Για πρώτη φορά οι ακόλουθες χώρες:
Αγία Λουκία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ανατολικό Τιμόρ, Αλγερία, Βανουάτου, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γκάνα, Γουιάνα, Ερυθραία, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ηνωμένο Βασίλειο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Καζακστάν, Καμπότζη, Κονγκό, Κουβέιτ, Κροατία, Λεσότο, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μογγολία, Μπουρκίνα Φάσο, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, Ομάν, Πακιστάν, Παλάου, Ρουάντα, Σερβία, Τανζανία, Τόνγκα, Τουρκμενιστάν, Τσαντ, Τυνησία και Φίτζι.
Για δεύτερη φορά οι ακόλουθες χώρες:
 Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Γαλλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ινδονησία, Σιέρα Λεόνε, Τουρκία, Φιλιππίνες και Χιλή.

Εκτός από την ετήσια σύνοδο του Ιουλίου 2019, το HLPF θα συγκληθεί επίσης μεταξύ 24-25 Σεπτεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Οι συνεδριάσεις του HLPF, υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα έτη. Η 74η σύνοδος (UNGA 74) θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και μεταξύ άλλων θα εξετασθεί η Έκθεση για την Παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη (Global Sustainable Development Report), η οποία εκπονείται κάθε τέσσερα έτη. Από τις δύο συνεδριάσεις (Ιουλίου και Σεπτεμβρίου) θα προκύψει κείμενο συμπερασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου:

23 Σεπτεμβρίου 2019: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει ολοήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας (UHC).

24-25 Σεπτεμβρίου 2019: Μετά την έναρξη της 74ης Γενικής Συζήτησης, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει συνεδρίαση του HLPF των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη.

26 Σεπτεμβρίου 2019: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει διάλογο υψηλού επιπέδου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης (Financing for Development/FfD), καθώς και συνάντηση υψηλού επιπέδου για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

27 Σεπτεμβρίου 2019: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου για εξέταση της προόδου στην αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών (Small Island Developing States/SIDS) μέσω της υλοποίησης των Επιταχυνόμενων Μέσων Δράσης (Accelerated Modalities of Action/Οδικός Χάρτης SAMOA).

More information:
https://sustainabledevelopment.un.org/hlpf/
https://sustainabledevelopment.un.org/hlpf/2019
http://sdg.iisd.org/events/un-high-level-political-forum-on-sustainable-development-under-unga-auspices/

Scroll to Top