Global Gateway

Το Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη) αποτελεί μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αποσκοπεί να συνενώσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία της ΕΕ, σε μια κοινή στρατηγική και ένα συνολικό επενδυτικό πακέτο.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι ο περιορισμός του παγκόσμιου επενδυτικού χάσματος στις υποδομές, το οποίο υπολογίζεται να ανέλθει στα 13 τρισ. ευρώ έως το 2040, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των G20.

Global Gateway

Το Global Gateway εστιάζει στην ανάπτυξη των παγκοσμίων υποδομών στον ψηφιακό τομέα, τον ενεργειακό τομέα, τον τομέα μεταφορών, την υγεία και την εκπαίδευση, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων (κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα, παγκόσμια υγεία, ισχυρές εφοδιαστικές αλυσίδες), με την παροχή δίκαιων και ευνοϊκών όρων στους αποδέκτες της βοήθειας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μόχλευση επενδύσεων, συνολικού ύψους έως 300 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κινητοποιώντας τόσο τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς της ΕΕ, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη των παγκόσμιων υποδομών.

Συγκεκριμένα, από το ποσό των 300 δισ. ευρώ, επενδύσεις ύψους έως 135 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Plus (EFSD+), 18 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις από τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης, ενώ 145 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επενδυτικά κεφάλαια ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ευρωπαϊκών οργανισμών αναπτυξιακής χρηματοδότησης (NDICI-Global Europe, EFSD+, IPA III, Interreg, InvestEU, Horizon Europe).

Όσον αφορά στην γεωγραφική εστίαση, το Global Gateway έχει μεγαλύτερο εύρος από προηγούμενες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ που εστίαζαν κυρίως στην Ασία, και εισάγει πλέον την Αφρική ως βασικό αποδέκτη, με συνολικό πακέτο χρηματοδότησης ύψους 150 δισ. ευρώ, καθώς και τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής γειτονίας της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Τα έργα που θα ενταχθούν στο Global Gateway σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσω των εμβληματικών πρωτοβουλιών Team Europe Initiatives” (TEIs) και αποσκοπούν στην δημιουργία ενός δυνατού και αναγνωρίσιμου διεθνούς brand για την ΕΕ στις χώρες όπου θα υλοποιηθούν προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει τέσσερα πληροφοριακά γραφήματα (infographics) με αποτύπωση των εμβληματικών έργων (flagship projects) για το 2023, έκαστο για κάθε γεωγραφική περιοχή (1. Αφρική, 2. Ασία, 3. Λατινική Αμερική και Καραϊβική, 4. Γειτονία και Δυτικά Βαλκάνια). Διευκρινίζεται ότι στόχος των γραφημάτων είναι η αναγνώριση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων για το 2023 και η διαμόρφωση ενός καταλόγου εμβληματικών δράσεων που θα χρησιμοποιηθούν για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα είναι οι μοναδικές δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής.

Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται δύο προτάσεις έργων που υπέβαλε η χώρα μας. Πρόκειται για πρόγραμμα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη (GREGY interconnector), καθώς και για πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας (EuroAsia interconnector), (με υποστήριξη Κύπρου).

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Global Gateway μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα του Global Gateway, όπου μπορείτε να βρείτε πληροφόρηση σχετικά με προτεινόμενα έργα και δυνατότητες χρηματοδότησης.

Scroll to Top