Επενδυτικό Πλαίσιο για την Ουκρανία (UkraineInvestmentFramework/UIF)

Το Επενδυτικό Πλαίσιο για την Ουκρανία (Ukraine Investment Framework/UIF) παρέχει χρηματοδότηση υπό μορφή δημοσιονομικών εγγυήσεων, σύμμειξης χρηματοδοτικών πόρων (blending) και αξιοποίησης χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ και παράλληλα προωθεί την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων. Το UIF έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας (Ukraine Facility) και συγκεκριμένα του Πυλώνα ΙΙ αυτής (ο οποίος προβλέπει επιχορηγήσεις/grants ύψους 6,97 δισ. Ευρώ), με στόχο την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ουκρανία και για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τις ουκρανικές Αρχές, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, δήμους, κρατικές επιχειρήσεις ή άλλους επενδυτικούς φορείς.

Το UIF καλύπτει προτεραιότητες, οι οποίες προσδιορίζονται στο Σχέδιο της Ουκρανίας (Ukraine Plan) του Πυλώνα Ι της Διευκόλυνσης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του. Tο “Ukraine Plan”, το οποίο εκπονήθηκε από την Ουκρανική Κυβέρνηση, καθορίζει τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα της χώρας, επηρεάζοντας το γενικότερο πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι εταίροι υλοποίησης είναι ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών αναπτυξιακών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε συνεργασία με το UIF, πρόκειται να συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε η Ουκρανική Κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις δημόσιες επενδύσεις με στρατηγικό και βελτιστοποιημένο τρόπο, παρέχοντας ρυθμιστική βεβαιότητα και ένα εύρωστο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του UIF λειτουργεί εφαρμόζοντας τους κανόνες της επιτροπολογίας και παρέχει τόσο στρατηγική, όσο και επιχειρησιακή καθοδήγηση προκειμένου να υποστηριχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη λήψη αποφάσεων επί διαφόρων επενδυτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της αξιολόγησης κινδύνων, της επιλογής μεθόδων χρηματοδοτικής στήριξης, του σχεδιασμού των χρηματοπιστωτικών προϊόντων και του προσδιορισμού επιλέξιμων τομέων. Το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται, επίσης, να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη χρήση της Εγγύησης για την Ουκρανία (Ukraine Guarantee) και των χρηματοπιστωτικών μέσων.

Οι διαδικαστικοί κανόνες ομοιάζουν με αυτούς των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων εξωτερικής δράσης της ΕΕ (βλ. EFSD+), με ιδιαιτερότητες ως προς την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και την ευελιξία των διαδικασιών, δεδομένου του εμπολέμου της επωφελούμενης χώρας. Επιπλέον, εγκρίθηκαν ένδεκα (11) επενδυτικά προγράμματα, τα οποία είχαν υποβληθεί από την EIB, την EBRD, το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας, τη γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW και την αντίστοιχη πολωνική Bank Gospodarstwa Krajowego. Οι εκπρόσωποι των IFIs, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση, εμφατικά προσκάλεσαν ιδιώτες επενδυτές των Κρατών-μελών, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ουκρανία, όπως επικοινωνήσουν με τα αρμόδια τμήματα των Τραπεζών τους, προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας στη χρηματοδότηση και ασφάλιση των επενδύσεών τους.

Κύλιση στην κορυφή