Η Κούβα αντιμετωπίζει, τα τελευταία έτη, μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό, ενώ η χαμηλή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση στις εξωτερικές αγορές αλλά και τις συχνές φυσικές καταστροφές, πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, υφίστανται αυξημένες ανάγκες για γάλα σε σκόνη, ρυζιού, ζυμαρικών, αλευριού, χυμών, κονσερβοποιημένων τροφίμων κ.ά.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme/WFP) των Ηνωμένων Εθνών δραστηριοποιείται στην Κούβα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ενίσχυση ανθεκτικών και βιώσιμων τοπικών συστημάτων τροφίμων, η σχολική σίτιση, η εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής διατροφής κ.ά.
Μεταξύ άλλων, το WFP παρέχει ειδικά θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εμπλουτισμένων προϊόντων, με έμφαση σε πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα μητέρας-παιδιού και την υποστήριξη ηλικιωμένων, μέσω του συστήματος “Sistemas de Atención a Familias” (κοινοτικά μαγειρεία που λειτουργούν υπό κρατική εποπτεία και εξυπηρετούν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού).
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα κατέβαλε συνεισφορά για την ενίσχυση των δράσεων του WFP στην Κούβα για παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
