Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, με την εγκατάλειψη της χώρας από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες, απασχόλησε τους Υπουργούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας κατά το Άτυπο Συμβούλιο. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία και πλήρη αλληλεγγύη προς τους πληθυσμούς που επλήγησαν από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση. Η κινητοποίηση για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς και η ανάγκη για μια πιο γεωπολιτική αναπτυξιακή πολιτική κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, στο Μονπελιέ. Επιπλέον, συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών προσανατολισμών και εφαρμογή της πολιτικής διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ, την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον απόηχο των δύο σημαντικών γεγονότων, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΑΕ και του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την πρόληψη των πανδημιών, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, ιδίως μέσω της γεωργικής έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών.
Ιδιαίτερα, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης της απώλειας της βιοποικιλότητας και η σχέση της με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση των πράσινων πολιτικών στην εξωτερική δράση της ΕΕ, καθώς και ο διπλασιασμός της εξωτερικής χρηματοδότησης που συνδέεται με την προστασία της βιοποικιλότητας. Επί του παρόντος, υπάρχουν 25 εθνικές πρωτοβουλίες (Team Europe Initiatives/TEIs) και αρκετές ακόμη περιφερειακές, όπως το “NaturAfrica” και το “Great Green Wall” που επικεντρώνονται στη βιοποικιλότητα.
Στη συνάντηση, τη χώρα μας εκπροσώπησε, η Πρέσβης της Ελλάδος στο Παρίσι, κα Αγλαΐα Μπαλτά.