Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την «Οικοδόμηση Βιώσιμων Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων υπό μορφή Ομάδα Ευρώπη (Team Europe)», κάνοντας απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί στον τομέα των διεθνών εταιρικών σχέσεων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ έχει ανανεώσει το μοντέλο συνεργασίας της ως απάντηση στο εξελισσόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τοπίο και στις παγκόσμιες προκλήσεις, ιδίως στο αυξανόμενο χάσμα για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από την παραδοσιακή λογική χορηγού-αποδέκτη προς αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις, οι οποίες αποφέρουν οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς και ενισχύουν την ανθεκτικότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή η προσέγγιση ενσωματώθηκε και στην Στρατηγική Global Gateway που ξεκίνησε το 2021. Επενδύοντας στις εταιρικές σχέσεις, η ΕΕ επιδιώκει να εδραιωθεί σε ένα ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προώθησαν την λογική κοινών λύσεων υπό μορφή Ομάδα Ευρώπη (Team Europe), το οποίο έκτοτε έγινε αναπόσπαστο μέρος της εργαλειοθήκης εξωτερικής δράσης της ΕΕ, επιτρέποντάς της να αυξήσει την κλίμακα, τον αντίκτυπο και την ορατότητα των ενεργειών της. Ενσωματώνοντας επίσης τον ιδιωτικό τομέα, η προσέγγιση Ομάδα Ευρώπη (Team Europe) υπήρξε ο κύριος μηχανισμός της επενδυτικής Στρατηγικής Global Gateway.
Η Στρατηγική Global Gateway αναμένεται να κινητοποιήσει έως 300 δισ. ευρώ για βιώσιμες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι το έτος 2027. Μεταξύ 2021-2023, κινητοποιήθηκαν 179 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε χώρες εταίρους σε όλο τον κόσμο, προωθώντας 225 εμβληματικά έργα. Από αυτά, 50 δισ. ευρώ υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 129 δισ. ευρώ κινητοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ΕΤΕπ και την EBRD. Η Στρατηγική Global Gateway εστιάζει σε πέντε τομείς προτεραιότητας, καθένας από τους οποίους υποστηρίζεται από συγκεκριμένα έργα σε διάφορες περιοχές: Κλίμα και Ενέργεια, Ψηφιακή Μετάβαση, Συνδεσιμότητα Μεταφορών, Υγεία, καθώς και Εκπαίδευση και Έρευνα.
Η ανακοίνωση περιγράφει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ σε εύθραυστα περιβάλλοντα και χώρες, όπου πρωταρχικός στόχος είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της αστάθειας και η υποστήριξη των βασικών αναγκών και των μέσων διαβίωσης των πληθυσμών, στο πλαίσιο του Πλέγματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Αναπτυξιακής Συνεργασίας-Ειρήνης (Humanitarian-Development-Peace nexus).
Η ΕΕ έχει, επίσης, αυξήσει τις προσπάθειές της για να παράσχει μια ολοκληρωμένη απάντηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης. Η εξωτερική διάσταση αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και ως συνέπεια αυτού, έχει αυξήσει τη δέσμευσή της με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.
Ένα άλλο βασικό επίτευγμα είναι η Συμφωνία Σαμόα, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023, με κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με αυτές τις περιοχές. Αυτή η συμφωνία βοηθά την ΕΕ να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε θέματα νεολαίας, ισότητας, το φύλου και ανθρώπινων δικαιωμάτων.