Περιφερειακή συνάντηση SEE 2030: Διάλογος για την ασφάλιση κινδύνων καταστροφών (Κωνσταντινούπολη, 3 Δεκεμβρίου 2024)

Η Ελλάδα, μαζί με άλλες 12 οικονομίες[1], αποτελεί, από το 1996, μέλος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process/SEECP), στο πλαίσιο της οποίας έχει υιοθετηθεί (Σύνοδος Κορυφής Αττάλειας, 12.6.2021) η Στρατηγική “SEE 2030”, η οποία αποτυπώνει τομείς προτεραιότητας, και δράσεις με συγκεκριμένους στόχους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» των Ηνωμένων Εθνών. Συντονιστικό ρόλο για την υλοποίηση της Στρατηγικής “SEE 2030” έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (Regional Cooperation Council/RCC), ο εκτελεστικός βραχίονας της SEECP.

Στον απόηχο των προσφάτων φυσικών καταστροφών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και προηγούμενων ανάλογων γεγονότων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Γραμματεία του RCC προτίθεται να διοργανώσει, στις 3 Δεκεμβρίου 2024, στην Κωνσταντινούπολη, τον πρώτο περιφερειακό διάλογο για την ασφάλιση κινδύνων καταστροφών (Disasters Risk Insurance Dialogue) μεταξύ εκπροσώπων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών ενώσεων και ρυθμιστικών αρχών του κλάδου των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις σχετικά με τις δυνατότητες διεύρυνσης της περιφερειακής συνεργασίας για επιμερισμό κινδύνου (risk sharing), καθώς και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε συστήματα ασφάλισης καταστροφών. Κύριος στόχος είναι η έναρξη διαλόγου για τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού/δικτύου περιφερειακής συνεργασίας εκπροσώπων των ασφαλιστικών φορέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σχετικών εμπειριών.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, η Διευθύντρια Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κα Εύη Τσιούρη, η Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Θεοδώρα Αντωνακάκη και το στέλεχος της Ζ3 Διεύθυνσης Πολιτικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Κωνσταντίνα Δουλαβέρα (Γραμματέας ΟΕΥ Γ’).


[1] Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσσοβο (Απόφαση ΣΑΗΕ 1244/99), Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Scroll to Top