Ηγεσία

Γενικός Διευθυντής: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ-ΤΖΙΡΑΣ

Διπλωματική Υπηρεσία

Ξεκίνησε τη διπλωματική καριέρα του το 1983. Αρχικά υπηρέτησε σε θέσεις της διπλωματικής υπηρεσίας στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες), Βουλγαρία, Νότ. Αφρική και Καναδά, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, σε διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και της Αντιτρομοκρατίας, εφαρμογής Κυρώσεων ΗΕ. Προαχθείς σε πρεσβευτικό βαθμό διατέλεσε:

– Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ (Νέα Υόρκη 2009-2013)

– Επικεφαλής-Συντονιστής της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε. Ένωσης (2014)

– Γενικός Διευθυντής Υπ. Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2016)

– Πρέσβυς στο Ην. Βασίλειο (2016-2020) – Παράλληλα, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ)

– Σύνδεσμος Υπ. Εξωτερικών με την Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021», τον επίσημο κρατικό φορέα των εορτασμών της επετείου 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους (2020-2021)

– Πρέσβυς στην Ιαπωνία, με παράλληλη διαπίστευση σε Μικρονησία, Νήσους Μάρσαλ και Τουβαλού (2022-2024)

– Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Αναπτυξιακή και Ανθρωπιστική Αρωγή (Ιούνιος 2024)

Aλλες δραστηριότητες

– Το διάστημα 2002-2004 εργάσθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ως Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Αγώνων της Αθήνας.

– Σύμβουλος διεθνών σχέσεων (ανεξάρτητος) της εταιρίας Brookstreet Equity Partners LLP που παρέχει κεφαλαιουχική και διοικητική στήριξη σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (2018-2023).

– Μέλος του Technology Transfer Committee του προγράμματος GAPSTI του Πανεπιστημίου Cambridge και μέλος του Advisory Board της εταιρίας Cambridge Multiphysics (CMP).

– Έχει διατελέσει μέλος του Advisory Board του εδρεύοντος στο Λονδίνο International Diplomatic & Business Exchange (2016-2020) και επίτιμο μέλος του Συμβουλίου του Los Angeles Greek Film Festival (2005-2014).

Τιμητικές διακρίσεις και προσωπικά

– Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2008)

– Μεγαλόσταυρος του Τάγματος των Χρυσανθέμων (Grand Cordon of the Order of the Rising Sun – 1st Class) της Ιαπωνίας (2024)

– Freeman of the Worshipful Company of International Bankers of the City of London (2019)

– Απόφοιτος Νομικής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διεθνούς Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια: ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Η κα Ελένη Νικολαΐδου ανέλαβε το 2015 Προϊσταμένη της Z3 Διεύθυνσης Πολιτικής  Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανήκει στη Ζ΄ Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής (Hellenic Aid)

Έχει διατελέσει Ειδική Σύμβουλος σε διάφορους Υπουργούς και Υφυπουργούς: Υπουργό Οικονομίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Παιδείας, Εξωτερικών (2007-2010). Αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπήρξε, για πολλά έτη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς και ανώτερο στέλεχος/Σύμβουλος της εταιρείας της KPMG Peat Marwick στην Αθήνα.

Η κα Νικολαΐδου εργάστηκε ως Οικονομολόγος στον οργανισμό Crown Agents for Overseas Governments and Administrations με έδρα το Λονδίνο και συμμετείχε στην υλοποίηση προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ξεκίνησε την καριέρα της ως Οικονομολόγος στην Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία, συμβουλεύοντας επενδυτές και εξαγωγείς για επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή.

Η κα Νικολαΐδου σπούδασε Οικονομικά στο Queen Mary College, University of London και διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στη Διεθνή Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη από το University of Reading, καθώς και μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics, University of London.

Scroll to Top